Vrijmetselarij heeft het meest te bieden in de levensfase, waarin mensen bezig zijn een bestaan op te bouwen. Juist deze perioden van spanning en werkdruk draagt vrijmetselarij bij aan het vormen van je persoonlijkheid en zorgt voor het noodzakelijke evenwicht.
Wij zijn een kleine en zeer actieve vereniging en vormen samen een broederschap. Bij ons samenzijn staat, naast gezelligheid, de wens voorop samen te werken aan onze groei als mens. Een belangrijk symbool voor ons is de onbewerkte steen die wij bewerken en proberen in te passen in het groter geheel. De steen zijn wij, het groter geheel is de samenleving.
Juist omdat wij zo verschillend zijn qua leeftijd, achtergrond en beroep zijn onze bouwprocessen zo boeiend. Boeiend om aan te werken en boeiend om met en van elkaar te leren en onze ervaringen met elkaar te delen. Dit doen wij bijvoorbeeld tijdens het voordragen van lezingen, ook wel ‘bouwstukken’ genaamd. Onderdelen van onze levenservaring of levensvraagstukken wordt dan in discussie met elkaar besproken en uitgediept. Dit gebeurt in vertrouwen en met respect voor elkaars mening.
Voor ons het is belangrijk dat we regelmatig nieuwe leden krijgen. Ook loges hebben last van een natuurlijk verloop van leden. Nieuwe leden zorgen voor het voortbestaan van de loge. En wij kunnen veel van je leren.
Het gebruik van symbolen en het met elkaar opvoeren van ritualen, spelen een belangrijke rol in de loge. Terugkerende symbolen en ritualen begeleiden ons door ons bestaan als vrijmetselaar. Het zijn symbolen en ritualen die wij delen met mensen over de hele aarde. Met de tijd krijgen deze symbolen en ritualen een andere en dikwijls diepere betekenis voor ons. De terugkerende symbolen en ritualen geven ons houvast en de mogelijkheid ervaringen en ideeën met elkaar te delen. De symbolen en rituale begeleiden ons op onze zoektocht naar zelfkennis. Zij binden onze bijeenkomsten aan elkaar en verbinden ons als mens met elkaar.
Onder vrijmetselaars en niet-vrijmetselaars wordt veel gespeculeerd over de oorsprong van de vrijmetselarij. Ook wij zijn geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van de vrijmetselarij. Geschiedenis en ideeëngeschiedenis, literatuur, muziek en wetenschap, filosofie en maatschappelijke discussies hebben een vaste plaats in ons samenzijn. Wij komen wekelijks bij elkaar en bezoeken bovendien regelmatig andere loges. Wij voelen ons betrokken bij het wel en wee van onze medemens en medebroeders.
Onze leden komen uit Amstelveen, Amsterdam, Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en sommigen van verder.

Maarten
47 jaar, IT-er
“In mijn werkzame leven was ik altijd op zoek naar een coach. Een coach die mij prikkelt, mij uitdaagt en richting geeft. In de loge vond ik er meer dan dertig. Met een goed verhaal of een enkele opmerking, kunnen mijn broeders mij steeds weer inspireren. Die inspiratie gebruik ik om inzicht te krijgen in mijzelf. Dat neem ik weer mee naar huis en naar mijn werk. Voor mij is vrijmetselarij vooral het werken aan mezelf. Om een beter mens te worden.”
René
65 jaar, partner adviesbureau
“Het geeft mij veel voldoening om mensen te helpen om zaken op een hoger plan te brengen. Ik wil mensen een duwtje in de goede richting geven, samen de harmonie tussen persoon en omgeving (her)vinden. Daarbij heb ik de drang om terug te gaan naar de essentie. Ik wil echt weten hoe het zit. Zo kan ik helpen inzichtelijk te maken waar mensen nu staan, waar ze heen willen en welke weg ze moeten volgen om het doel te bereiken. Dat is ook de essentie van de vrijmetselarij.”


Mart
54 jaar, interieurarchitect
“De mensen om je heen helpen is een uitvoerbaar plan. Dat spreekt mij aan. In deze gehaaste, materialistische samenleving, is naastenliefde een moeilijk uitvoerbare taak. Maar ik hou van uitdagingen. In de vrijmetselarij zorgen we voor elkaar en voor de mensen om ons heen. Wij werken aan ons zelf om een beter mens te worden. Niet beter dan de ander, maar beter voor de ander.”
Er zijn veel manieren om met ons kennis te maken. Er zijn formele gelegenheden zoals informatieavonden en open dagen voor belangstellenden. Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Op het moment dat je meer van ons wilt weten of overweegt om lid te worden, dan stuur je een email naar onze voorlichter of je belt hem op.
Op elk serieus verzoek om informatie wordt ingegaan en we maken een afspraak om samen te bepalen wat de beste vervolgstap is.
Kijk hier voor de contactgegevens van de voorlichter
Regelmatig organiseren vrijmetselaars informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden. Hier krijgen belangstellenden de gelegenheid een logeavond bij te wonen.
Je krijgt dan een indruk van de werkwijze van een loge. Ook kun je kennismaken met een aantal leden. De aanwezige vrijmetselaars geven graag antwoord op je vragen.
De volgende informatiebijeenkomst is gepland op
donderdag 7 november 2019 om 20.00 uur.
De informatiebijeenkomst wordt gehouden in het logegebouw:
Amsterdamseweg 168, 1182 HK te Amstelveen.
Als je de informatiebijeenkomst wilt bezoeken, wordt het op prijs gesteld als je je aanmeldt bij de voorlichter van de loge.
Bekijk hier de flyer van onze open dag.
Download hier een voorproefje van ons maandblad.
Hoe kun je lid worden?
De Orde der Vrijmetselaren doet niet aan werving. Als geïnteresseerde moet je zelf de eerste stap zetten. Je wordt in principe niet voor het lidmaatschap van een loge gevraagd. Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand die al vrijmetselaar is iemand wijst op het bestaan van de Vrijmetselarij.
Om lid te worden is noodzakelijk dat je in een loge wordt voorgedragen door een meester-vrijmetselaar. Heb je die in je familie- of kennissenkring, dan richt je je waarschijnlijk tot hem; ken je geen vrijmetselaren, dan stellen wij een meester-vrijmetselaar aan je voor.
Natuurlijk is het mogelijk je lidmaatschap op te zeggen, net als bij iedere andere vereniging. Als blijkt dat het lidmaatschap van de loge en de Orde der Vrijmetselaren niet brengt wat je er van verwacht had, is het altijd mogelijk het lidmaatschap te beëindigen. Het komt echter zelden voor. De meeste vrijmetselaren blijven hun leven lang lid.
Bij verhuizing kun je je laten overschrijven naar een loge in de buurt van je nieuwe woonplaats. Je blijft dan lid van de Orde der Vrijmetselaren, maar je wordt lid van een andere loge.