GESCHIEDENIS VAN DE
VRIJMETSELAARIJ

vrijmetselarij_1

De vrijmetselarij bestaat uit van elkaar onafhankelijke landelijke organisaties, die grootloges genoemd worden. De eerste grootloge  werd gevormd op 24 juni 1717 in Engeland, Londen, toen vier Engelse loges besloten zich te verenigen onder één overkoepelend bestuur. Hiermee organiseerde de vrijmetselarij zich in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen. Rituelen en regels werden door die eerste grootloge voor het eerst vastgesteld in 1723. Sommigen zien daarom dat jaar als het begin van de vrijmetselarij. 

 

Een grootloge is het landelijk bestuur van de orde, waaronder de in het betreffende land werkende loges vallen. Ieder land waar de vrijmetselarij beoefend wordt, of iedere deelstaat van grote landen zoals de USA, heeft zijn eigen grootloge. Er is geen wereldomvattend bestuur.[4] Ieder land of iedere grootmacht is soeverein; er bestaat dus geen grootloge waar de verschillende grootloges, ook wel Grootmachten genoemd, in verenigd zijn. Wel onderhouden veel grootloges onderling vriendschappelijke en broederlijke banden. Grootloges die elkaar erkennen noemen elkaar regulier. Dat is voorwaarde voor onderling bezoek van de leden ervan aan elkaars loges. 

BEROEMDE VRIJMETSELAARS

KONINGEN EN WERKENERS

Vrijmetselaars komen uit alle lagen van de bevolking, zowel arbeiders als bedienden; stedelijk, voorstedelijk en landelijk. Wat vrijmetselaars verenigt, is niet waar we vandaan komen of wat we doen voor de kost, maar wat we willen zijn. Een paar van de grootste grondleggers en leiders van de geschiedenis waren vrijmetselaars, zoals alle Founding Flaters George Washington, Benjamin Franklin, Paul Reverse en John Hancock. 

 

Door de geschiedenis heen bestond het diverse lidmaatschap van de vrijmetselaars uit keizers, koningen, presidenten, religieuze leiders, sport- en amusement legendes, wetenschappers, uitvinders en staatslieden. 

 

nasa-Qu3xLeochLc-unsplash (1)

Buzz Eugene Aldrin, Jr.

Astronaut op Apollo-11

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt

26e president van de
verenigde Staten

Winston Churchill

Winston Churchill

Premier van het Verenigd Koninkrijk

John F. Kennedy

John FF, Kennedy

35e President van de Verenigde Staten

ANDERE BEKENDE
VRIJMETSELAARS

George Washington
Irving Berlin
Louis Armstrong
Frankin D.Roosevelt
Ludwig van Beethoven
Harry S.Truman
Harry Houdini
Anderwe Jackson
Mark Twain
Benjamin Franklin
Oscar Wilde
Norman Vincent Peale
Sir Alexander Fleming
John Jacob Astor
Edward VII, Koning van Engeland
Christopher Wren
Frederick de Grote, Koning van Pruisen
Henry Ford
Francis II, Heilige Romeinse Keiser
Arnold Palmer George VI, Koning van Engeland tijdens W.W. II
Denton True “Cy” Young
Marquis de Lafayette, Franse steuner van Amerikaanse Vrijheid
Cecil B. DeMille
Alexandre Millerand, President van Frankrijk
John Wayne
Peter de Grote, Keizer van Pruisen

ZELF VRIJMETSELAAR WORDEN?

MAAK DE ZELFTEST